Golvslipning – Att slipa golv

Golvslipningstips – mysteriet löst

Har du varit i en väns hus och sett hur fantastiskt deras trägolv ser ut efter att de fått ett golven slipade? Och vi pratar ett golv som var väldigt fult innan. Det är otroligt vilken skillnad ett bra slipningsjobb kan göra för ett golv och det övergripande utseendet på ett rum. Vissa människor väljer att ta ”Gör det själv”-vägen medan andra lämnar över till ett företag. Vilket sätt du än funderar på, så gör dessa lätta tips att du får det bästa resultatet när du ska slipa golv.

Slipa golv – att känna till maskinerna

Lite som vid gräsklippning behöver du två olika slipmaskiner för att slutföra jobbet. En är för de stora ytorna och den andra används runt kanterna.

Frestas inte att sänka kostnaderna genom att skaffa en maskin som inte är toppmodell, troligtvis så kommer det att sluta med att du har damm överallt. De bästa golvmaskinerna har en integrerad enhet för dammuppsamling, så det blir praktiskt taget dammfritt.

Du kommer att behöva byta sandpapper ofta så välj en bält-slipmaskin istället för en med vals, eftersom dessa är lättare att hantera. Om du inte tänker göra det själv, se till att du frågar företagen om deras maskiner, produkter och processer.

Om du gör det själv så var medveten om att ett av de vanligaste misstagen är att stanna för länge på samma ställe med maskinen. Det är viktigt att vara flytande när du använder slipmaskin.

Golvslipningstips – träslag som kräver särskild uppmärksamhet

Gran ger intryck av att vara plant vilket innebär att du, utan rätt utrustning, kommer att ha en sänka i mitten av varje golvbräda när du är klar.

Parkett kräver också en speciell slipmaskin.

Innan Slipning

Kontrollera att du har ansiktsmasker. Kontrollera om vissa golvbrädor har spikskallar som sticker upp, eftersom dessa då måste hamras ner till ca 2 mm under golvbrädorna. Det gör du med hjälp av en spikdrivare. Om detta inte görs så kommer sandpappret att rivas av.

Eventuella hål måste fyllas innan slipning, vilket kan göras med träspackel blandat med trädamm.

Det finns minst 4 typer av sandpapper som krävs för jobbet och vissa golvslipningsproffs kan använda upp till 7 st.

De 4 är:

  • 24 korn: mycket grovt sandpapper
  • 40 korn: medelgrovt sandpapper
  • 80 korn: medelfint sandpapper
  • 120 korn: fint sandpapper

 

Vid golvslipning

Använd 24 korns sandpapper först och få känsla för maskinen. Kom ihåg att det sista du vill göra är att slipa på ett ställe för länge. Slipa alltid med fiberriktningen – och inte mot den. Flytta dig flytande runt golvet, alltid i fiberriktningen. Vändning vid kanterna av rummet ska ske lugnt, håll rörelsen kontinuerlig.

När du ser att du är nere på nytt trä, då ska du använda kantslipen för golvlister och andra delar som du inte kunde nå med huvudmaskinen.

Ändra och upprepa processen nu med 40 korns sandpapper, 80 korns och slutligen 120 korns. Sen måste du dammsuga golvet helt och låta stå ett par timmar, innan du upprepar golvslipningen igen.